MEDI AMBIENT

Primera bioblitz al Parc de l’Oreneta


Per Cristina Junyent, Directora de la Fundació Ciència en Societat

Dissabte 27 de maig, des de la Fundació Ciència en Societat, l’ecocomissió de la Casa Orlandai i la col·laboració de l’Associació de Veïns es va realitzar la primera bioblitz en un barri de Barcelona. Però, què és una bioblitz? Una bioblitz és una activitat de ciència ciutadana en què, de la mà de científics experts, els participants troben i identifiquen el màxim nombre d’espècies d’una zona. 

A Barcelona se n’han fet ja vuit, a la Ciutadella, al Laberint, a Montjuic, organitzades des del Museu de Ciències Naturals. Aquesta és la primera vegada que sorgeix una des dels veïns, el que els experts anomenen «bottom-up». Dels trenta participants, la meitat érem del barri. 

El desencadenant va ser quan, des del juliol de 2014, hi havia risc de construcció al parc. Entre altres mobilitzacions, volíem mostrar amb experts que el parc era un indret forestal amb un patrimoni natural biològicament interessant vinculat a Collserola. Finalment des de Barcelona Ciència (ICUB) es va fer possible la celebració, que va ser inclosa en el Festival de la Ciència de Barcelona i en la Setmana de la Natura.

Les disset hectàrees del Parc Forestal del Castell de l’Oreneta pertanyien a dues antigues finques, Can Bonavia i el Parc del Castell de l’Oreneta. La història es reflecteix en les espècies vegetals d’origen forestal, agrícola i ornamental, de forma més accentuada que a la resta del barri. La trilogia l’havíem vista ja en les passejades per descobrir els arbres singulars del barri, organitzades pel desenvolupament del Mapa Verd de Sarrià.

Del passat forestal hi resten majoritàriament pins blancs i pinyers, alzines, roures, llentiscle... i molts altres arbustos; a més dels interessants prats sabanoides d’albellatge a la banda de solell de Collserola, un record de la petjada africana de la nostra biodiversitat. Ametllers, garrofers, oliveres i magraners, entre altres, ens recorden el passat agrícola. I eucaliptus, lledoners i altres espècies ens recorden el passat ornamental. Vam veure, en total, i amb ajuda d’Àngel Romo, fins a noranta-dues espècies de plantes vasculars.

Quant a la fauna, vam poder veure, ben aviat, això si, esquirols, i amb Josep Piqué vam conèixer els seus costums i com reconèixer les restes que deixen al seu pas. Durant tot el matí, fins a trenta-una espècies d’ocells, de les quaranta-dues que tenia enregistrades en el parc el nostre especialista en ocells del barri, Enric Capdevila. La tarda anterior vam trobar també gats i, com era d’esperar, senglars.

Ens van acompanyar també especialistes en líquens, Antonio Gómez-Bolea, Maria José Chesa i Laura Force, i en molses, Maria Arumí. Ens van fer veure éssers vius que moltes vegades ens passa desapercebut: arbres o murs sencers entapissats per líquens. Atès que són indicadors de qualitat de l’aire, ens va agradar de trobar-ne fins a disset espècies. De molses, només tres; no es fa estrany al solell.

Vam punxar, amb molt de greu, amb les formigues. El nostre especialista mirmecòleg, Xavier Espadaler, esperava trobar-ne entre deu i quinze, i finalment no vam trobar més que tres espècies diferents, la primera, la invasora formiga argentina. També, segons en Xavier, hi havia poca fresa de «cuques». Hem traslladat al districte i a Parcs i Jardins la pregunta que ens vam fer: quan va ser la darrera vegada que es va fumigar el parc.

En total vam veure cent cinquanta-vuit espècies. Vam penjar les observacions  a la plataforma Natusfera, que recull en un mapa els resultats de ciència ciutadana. Són al projecte «Parc Oreneta. Bioblitz 2017». Altres experts acabaran de validar els resultats que, un cop acceptats, passen a la base de dades internacional de biodiversitat global, de manera que poden ser després emprats per acadèmics o gestors. Així es tanca el triangle de la conservació: estudi (coneixement), protecció (gestió) i ús (aprofitament). Amb ciutadans.

Mapa Verd de Sarrià: <mapaverd.casaorlandai.cat>
Ciència en Societat:
www.cienciaensocietat.org
Natusfera: http://natusfera.gbif.es/


+ + + 

18/7/2017 * Parlament del Coneixement. Els senglars de Sarrià

20/6/2017 * Parlament del Coneixement. Les papallones de Sarrià

23/5/2017 * Parlament del Coneixement. Bioblitz: Les espècies de flora i fauna del Parc de l'Oreneta

18/4/2017 * Parlament del Coneixement: La reducció de residus a Sarrià

21/3/2017 * Parlament del Coneixement: Sarrià per un bon clima

21/2/2017 * Parlament del Coneixement: Els esquirols de Sarrià

9/1/2017 *  Tractament amb FASTAC al Parc de l'Oreneta

17/1/2017 *  Dinar d'Aprofitament, Sarrià Residu Zero

4/1/2017 * El calendari natural de Sarrià

29/11/2016 * Sarrià: la sorpresa de un bosque

22/11/2016 * Parlament del Coneixement de Sarrià 8: Els residus de Sarrià

18/10/2016 * Parlament del Coneixement de Sarrià 7: Els bolets de Sarrià

8/10/2016 * El vídeo de l'Autòpsia dels residus de Sarrià

8/10/2016 *  Autòpsia dels residus de Sarrià 

20/9/2016 * Parlament del Coneixement de Sarrià 6: Els arbres de Sarrià

5/7/2016 * Parlament del Coneixement de Sarrià 5: L'aigua a Sarrià

24/5/2016 * Parlament del Coneixement de Sarrià 4: El temps a Sarrià

26/4/2016 * Parlament del Coneixement de Sarrià 3: Els ocells de Sarrià

24/3/2016 *  Parlament del Coneixement de Sarrià 2: Els residus a Sarrià

25/1/2016 *  Parlament del Coneixement de Sarrià 1: Sarrià i Collserola

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada