8.5.17

Editorial del Butlletí núm. 224 (maig 2017)

Sarrià, un barri molt contaminat

La imatge general que a Barcelona es té de Sarrià és la de ser un dels barris més benestants de la ciutat, i no negarem pas aquesta realitat. Si, per exemple, ho mesurem en dades de renda disponible per habitant, és evident que la mitjana del nostre barri és superior a la renda mitjana de Barcelona. Constatem que això és així tot i el mal tracte inversor de l’ajuntament; no és cap secret que Sarrià és un dels barris més abandonats per l’administració municipal de la ciutat. Però no podem negar que al nostre barri s’hi visqui raonablement bé, sense que això vulgui dir que a Sarrià no hi hagi problemes, alguns dels quals són molt específics d’aquest barri. Per exemple —i no ens hi estendre’m perquè ja se’n parla molt sovint— tenim el problema dels alts preus de l’habitatge que expulsen del barri a molta gent, joves i no tan joves, que no es poden permetre pagar els lloguers de mercat.

Avui, però, ens volem centrar en el tema de l’alta contaminació atmosfèrica que patim a Sarrià, un problema greu del qual molta gent encara no n’és gaire conscient tot i els creixents problemes de salut que comporta per a tota la població del barri, perfectament constatats per les autoritats sanitàries. A Sarrià no tenim fàbriques contaminants però és una de les zones d’Europa amb més concentració de centres d’ensenyament de tota mena, des de parvularis fins a universitats, i això vol dir que, amb la nostra “cultura del cotxe”, Sarrià també és un dels barris amb més concentració de trànsit de vehicles, públics i privats, a les hores d’entrada i sortida de les escoles. I a ningú se li escapa que, a més trànsit, més contaminació. A més, recentment s’han publicat estudis que indiquen que, els dies que a Barcelona hi ha vent de mar, la contaminació de la part baixa de la ciutat té tendència a moure’s cap a l’interior fins que queda frenada per la serralada de Collserola. És a dir, molta de la contaminació que es genera al port i a l’aeroport acaba situant-se, precisament, a Sarrià i als altres barris de la part alta de la ciutat.

Som conscients que parlar de la contaminació atmosfèrica específica del nostre barri, amb dades reals i fiables a la mà, no resulta gens fàcil, i sense dades concretes resulta més difícil exigir solucions concretes. L’ajuntament fa alguns controls puntuals de contaminació, però en tot el districte d’estacions fixes de recollida de dades atmosfèriques només n’hi ha una, situada a la plaça Gal·la Placídia, és a dir, lluny de Sarrià. Fa temps que des de la nostra associació demanem a l’ajuntament que instal·lin una altra estació de control a Sarrià, concretament a la plaça Borràs, confluència de dues vies amb una alta concentració de trànsit i, per tant, de contaminació: la Via Augusta i la Ronda de Dalt. Aviat farà dos anys de les eleccions municipals però, per part dels dirigents del nostre districte, fins ara no hem passat de rebre bones paraules sense cap concreció, així que aprofitem aquesta finestra oberta per reclamar que la nostra justa reivindicació es tradueixi en fets concrets sense més dilació. Ens hi va la salut!

La Junta Directiva

Per veure el butlletí cliqueu aquí.

1 comentari:

  1. Anònim12/18/2019

    Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina