dimecres, 21 de setembre del 2016

Editorial del Butlletí núm. 221 (setembre 2016)

Processos participatius, regidors, consellers i funcionaris del districte... i els veïns


En poc més de cinc anys per Sarrià-Sant Gervasi han passat quatre Regidors de Districte, ben diferents uns dels altres, i no només per les seves adscripcions polítiques. I com no podria ser d’altra manera, cada nou regidor que arriba a Sarrià té idees pròpies i determinades prioritats, no necessàriament coincidents amb les del regidor precedent. A més, com és lògic, el nou regidor vol organitzar el seu propi equip directiu amb persones de la seva confiança, una tasca que no es fa d’un dia per l’altre. Tot això, dissortadament, es tradueix en el fet que, amb cada canvi de regidor, hi ha inevitablement un temps més o menys llarg durant el qual es paralitza gairebé tot. I a ningú se li escapa que qui en pateix les conseqüències són els veïns.

L’any 2011 Sara Jaurrieta (PSC) va acabar el seu mandat de regidora. Els quatre anys següents (2011-2015) va governar el districte Joan Puigdollers (CiU). Després, fruit dels resultats electorals de l’any passat, ens van enviar com a regidor el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello (BeC) el qual, tot i la seva bona voluntat, té tantes responsabilitats polítiques acumulades que del districte no se’n va poder ocupar gaire; el fet és que Pisarello només s’hi ha estat un any, i devia tenir tanta feina que va marxar gairebé a la francesa. Des de fa pocs mesos tenim el regidor Daniel Mòdol (independent a les llistes del PSC), amb la curiosa particularitat que el partit que representa no disposa de cap conseller al districte. Però la normativa és elàstica i es pot interpretar. Així, amb l’arribada de Mòdol a Sarrià, un dels dos consellers de BeC va cedir la seva plaça a un conseller socialista, tot i que, pels vots obtinguts al districte, el PSC no podia tenir cap representant.

Amb aquest balanç de canvis polítics, en poc més de cinc anys hem patit tres de les paralitzacions administratives que dèiem abans, amb les conseqüències negatives ja comentades. L’estranya sensació que ens queda als que trepitgem cada dia els carrers de Sarrià és que la feina feta abans de l’arribada del nou regidor a la plaça de la Vila més aviat fa nosa. Hem observat que temes ja discutits queden aparcats, i es torna a començar partint de zero. Això vol dir tornar a iniciar un procés de participació veïnal, amb tot el que comporta. Des del nostre punt de vista, no té massa sentit tornar a discutir temes que ja havien estat molt treballats i consensuats abans. Mentrestant, la sensació que tenim és que a banda de moltes reunions i processos participatius, els projectes no s’acaben de tirar endavant.

Així les coses, què esperem del districte els veïns de Sarrià? Demanem que amb l’excusa del canvi de govern no s’aturi una màquina administrativa que ja de per si és molt lenta; i demanem també que el nou equip de govern assumeixi com a propis els processos participatius i els projectes ja consensuats i ben coneguts per tothom, començant per la biblioteca de Sarrià. El calendari ens empaita a tots, i la poca concreció ens preocupa. Queden dos anys i mig per a les pròximes eleccions municipals, i llavors els sarrianencs votarem més en clau del que s’ha fet que de les promeses electorals que se’ns puguin fer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada